Werkstress op de werkvloer

24 november 2023

|

Nieuws

Werkstress is een veelvoorkomend probleem op de moderne werkplek en heeft aanzienlijke gevolgen voor zowel medewerkers als werkgevers. In dit artikel gaan we dieper in op hoe werkgevers op een proactieve en ondersteunende wijze kunnen omgaan met werkstress onder het personeel.

1.      Herken de signalen van werkstress
De eerste stap in het omgaan met werkstress is het herkennen van de signalen. Let op veranderingen in gedrag, prestaties en fysieke gezondheid van medewerkers. Open communicatiekanalen bevorderen het bewustzijn en moedigen medewerkers aan om hun stressniveaus te bespreken.

2.      Creëer een gezond werkomgeving
Een gezond werkomgeving draagt bij aan het verminderen van stress. Zorg voor ergonomische werkplekken, bevorder een goede werk-privébalans en bied pauzemogelijkheden. Stimuleer een positieve bedrijfscultuur waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen.

3.      Flexibele werkregelingen
Overweeg het implementeren van flexibele werkregelingen, zoals thuiswerken of flexibele werktijden. Dit kan medewerkers meer controle geven over hun dagelijkse schema’s wat kan leiden tot minder stress.

4.      Communiceer effectief
Bespreek verwachtingen en doelen duidelijk en geef constructieve feedback. Dit helpt onzekerheden weg te nemen en stress te verminderen.

5.      Zorg voor professionele hulp
Stel professionele hulp beschikbaar, zoals een coach of een extern vertrouwenspersoon voor medewerkers die extra ondersteuning nodig hebben. Hierdoor wordt het stigma rondom mentale gezondheid verminderd en wordt het gemakkelijker voor medewerkers om hulp te zoeken.


Werkstress is een complex probleem, maar door proactief te zijn en een ondersteunende werkomgeving te creëren kunnen werkgevers een cruciale rol spelen in het verminderen van stress onder hun personeel.

Healthcare Arbodienst biedt trainingen in het herkennen van signalen voor medewerkers of kan helpen bij het aanstellen van een extern vertrouwenspersoon. Meer informatie? Stel hier uw vraag.

gerelateerd nieuws

Meer over Healthcare Arbodienst

Nieuws

03 april 2024

De meerwaarde van een externe vertrouwenspersoon

In een wereld die voortdurend in beweging lijkt te zijn en waar de druk om te presteren voortdurend aanwezig is, kan het behouden van evenwicht een uitd...

Lees verder

Nieuws

01 maart 2024

Advies OCTAS vereenvoudiging arbeidsongeschiktheidsstelsel

Het huidige arbeidsongeschiktheidsstelsel wordt door velen als complex ervaren, waardoor het voor veel mensen moeilijk is om ermee om te gaan. Vo...

Lees verder

Nieuws

01 februari 2024

Opleiding tot bedrijfsarts

Opleiding tot bedrijfsarts - Een blik op de voordelen van deze uitdagende carrière. Het pad naar een carrière als bedrijfsarts is een reis die niet alle...

Lees verder