Verlenging vereenvoudigde beoordeling WIA-aanvraag 60-plussers

09 oktober 2023

|

Nieuws

De tijdelijke maatregel vereenvoudigde WIA-claimbeoordeling (60+regeling) wordt met een jaar verlengd tot 1 januari 2025! Op dit moment zijn er nog steeds meer aanvragen voor een WIA-uitkering dan het UWV aan kan.  

Positieve resultaten
Minister Van Gennip van SZW zal de WIA 60+ regeling met een jaar verlengen zodat het UWV ook in 2024 de claimbeoordeling voor 60-plussers vereenvoudigd kan afdoen zonder inzet van een verzekeringsarts. De resultaten uit 2023 zijn positief en de achterstanden lopen inmiddels terug. De 60+ regeling heeft hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. Het effect van de 60+ regeling wordt ook in 2024 gevolgd, om er uiteindelijk voor te zorgen dat het echt op IVA zoveel mogelijk wordt onderkend.

Toetsing re-integratieverslag (RIV)
Voor werkgevers blijft het belangrijk om hun dossier goed op orde te hebben. De RIV-toets blijft ongewijzigd voor de groep 60-plussers. Er kan dus wel een loonsanctie worden opgelegd als er onvoldoende naar ander werk is gezocht conform Wet Verbetering Poortwachter (WVP).

Tijdelijke maatregel praktisch beoordelen
De minister neemt ook een nieuwe tijdelijke maatregel: praktisch beoordelen. Deze maatregel houdt in dat voor mensen die werken bij de WIA-claimbeoordeling, op basis van alleen hun feitelijke verdiensten een beoordeling wordt gemaakt van hun arbeidsongeschiktheidspercentage. En niet meer óók op basis van een theoretische schatting, zoals nu het geval is. Deze maatregel levert naar verwachting een besparing op van zo’n 2000 tot 3000 claim-beoordelingen. De werkwijze is ook beter te begrijpen voor alle betrokkenen omdat er wordt aangesloten bij de daadwerkelijke verdiensten in plaats van een theoretische verdiencapaciteit.

Wilt u meer weten over de vereenvoudigde beoordeling WIA-aanvraag 60-plussers? Neem dan een kijkje op de website van het UWV, of neem contact op met een van onze adviseurs!

gerelateerd nieuws

Meer over Healthcare Arbodienst

Nieuws

03 april 2024

De meerwaarde van een externe vertrouwenspersoon

In een wereld die voortdurend in beweging lijkt te zijn en waar de druk om te presteren voortdurend aanwezig is, kan het behouden van evenwicht een uitd...

Lees verder

Nieuws

01 maart 2024

Advies OCTAS vereenvoudiging arbeidsongeschiktheidsstelsel

Het huidige arbeidsongeschiktheidsstelsel wordt door velen als complex ervaren, waardoor het voor veel mensen moeilijk is om ermee om te gaan. Vo...

Lees verder

Nieuws

01 februari 2024

Opleiding tot bedrijfsarts

Opleiding tot bedrijfsarts - Een blik op de voordelen van deze uitdagende carrière. Het pad naar een carrière als bedrijfsarts is een reis die niet alle...

Lees verder