Het opstellen van een RI&E - veiligheid en welzijn op de werkplek

20 december 2023

|

Nieuws

Eén van de hoekstenen van een gezonde en veilige werkomgeving is het opstellen van een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Dit is niet alleen een wettelijke verplichting voor bedrijven, maar ook een essentieel instrument om potentiële risico's te identificeren, te beoordelen en hierop passende maatregelen te nemen. In dit artikel wordt uitgelegd waarom de RI&E van groot belang is en hoe bedrijven deze zelfstandig kunnen opstellen met behulp van branche-instrumenten of met de ondersteuning van experts van Healthcare Arbodienst.


Waarom is een RI&E Belangrijk?
Een RI&E vormt de basis voor het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving. Het stelt bedrijven in staat om:

· Risico's te identificeren
Door alle mogelijke risico's binnen het bedrijf in kaart te brengen, van fysieke gevaren tot psychosociale aspecten.
· Risico's te evalueren

Het inschatten van de ernst en de waarschijnlijkheid van de geïdentificeerde risico's, zodat prioriteiten gesteld kunnen worden.
· Maatregelen te nemen

Het implementeren van passende maatregelen om risico's te verminderen of te elimineren.
· Compliance met wetgeving

Het voldoen aan de wettelijke verplichting, wat niet alleen juridische gevolgen voorkomt, maar ook bijdraagt aan een positieve bedrijfsreputatie.


Zelfstandig Opstellen met Branche-Instrumenten:
Veel branches hebben specifieke instrumenten ontwikkeld om bedrijven te ondersteunen bij het opstellen van een RI&E. Deze instrumenten zijn afgestemd op de specifieke risico's en behoeften binnen een bepaalde sector. Ze bieden vaak sjablonen, checklists en begeleiding om het proces te vergemakkelijken. Het zelfstandig opstellen van een RI&E kan voor kleinere bedrijven met beperkte middelen een praktische een haalbare oplossing zijn.


Ondersteuning van Healthcare Arbodienst:

Voor bedrijven die behoefte hebben aan uitgebreide begeleiding en expertise, biedt Healthcare Arbodienst professionele ondersteuning bij het opstellen van een RI&E. Onze experts brengen niet alleen hun kennis van wet- en regelgeving in, maar ook praktische ervaring op het gebied van bedrijfsgezondheid- en veiligheid. Dit zorgt ervoor dat de RI&E niet alleen aan de wettelijke eisen voldoet, maar ook volledig is afgestemd op de specifieke situatie van het bedrijf.


Samen werken aan een veilige toekomst
Of het nu gaat om het zelfstandig opstellen met behulp van branche-instrumenten of het inschakelen van professionele ondersteuning, het opstellen van een RI&E is een cruciale stap naar een veilige en gezonde werkomgeving. Bij Healthcare Arbodienst begrijpen we het belang van deze processen en staan we klaar om bedrijven te begeleiden op weg naar een veilige en gezonde toekomst. Neem hier contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te beoordelen welke aanpak het beste bij uw organisatie past.

gerelateerd nieuws

Meer over Healthcare Arbodienst

Nieuws

03 april 2024

De meerwaarde van een externe vertrouwenspersoon

In een wereld die voortdurend in beweging lijkt te zijn en waar de druk om te presteren voortdurend aanwezig is, kan het behouden van evenwicht een uitd...

Lees verder

Nieuws

01 maart 2024

Advies OCTAS vereenvoudiging arbeidsongeschiktheidsstelsel

Het huidige arbeidsongeschiktheidsstelsel wordt door velen als complex ervaren, waardoor het voor veel mensen moeilijk is om ermee om te gaan. Vo...

Lees verder

Nieuws

01 februari 2024

Opleiding tot bedrijfsarts

Opleiding tot bedrijfsarts - Een blik op de voordelen van deze uitdagende carrière. Het pad naar een carrière als bedrijfsarts is een reis die niet alle...

Lees verder