Aanpak van frequent verzuim

06 december 2023

|

Nieuws

Frequent verzuim in een organisatie kan voelen als een hardnekkige tegenstander, maar met de juiste strategieën en een gezamenlijke inspanning is het zeker te overwinnen. Effectieve benaderingen om dit probleem aan te pakken:

  • Teamspirit voor de overwinning
    Verzuim verslaan begint met een sterk team. Een sfeer van teamspirit kan niet alleen het moreel verbeteren, maar ook bijdragen aan een gezondere werkomgeving. Plan af en toe informele teambuildingsactiviteiten om de banden te versterken waardoor medewerkers net dat beetje extra doen voor elkaar.
  • Leidinggevenden als sleutelfiguren
    Leidinggevenden spelen een sleutelrol in de aanpak van frequent verzuim. Zorg ervoor dat ze getraind zijn in het herkennen van tekenen van verzuim en het voeren van open gesprekken met hun teamleden. Een begripvolle leider kan het verschil maken tussen een medewerker die zich gesteund voelt en één die de handdoek in de ring gooit.
  • Beloningen!
    Gooi beloningen in de strijd! Zet beloningsprogramma's op die gezond gedrag en consistentie erkennen. Stel meetbare doelen op met het team en beloon het team bij het halen van bepaalde prestaties, dit kan uiteenlopen van een openlijk compliment tot een presentje.
  • Technologische hulptroepen
    Laat de technologie je helpen. Gebruik tools om verzuimtrends te volgen en snel te reageren op meldingen. Dit niet alleen om de cijfers te begrijpen, maar ook om de communicatie tussen teams en HR te stroomlijnen.


Frequent verzuim verslaan is geen eenmansmissie; het vereist de inzet van het hele team. Door een cultuur van wederzijdse steun te bevorderen, leidinggevenden te trainen, beloningen te gebruiken en technologie in te zetten kun je samen deze uitdaging aanpakken en sterker worden!

Graag eens een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden voor trainingen van leidinggevenden of andere verbetermogelijkheden binnen jullie organisatie? Laat hier een bericht achter en wij nemen contact op.

gerelateerd nieuws

Meer over Healthcare Arbodienst

Nieuws

03 april 2024

De meerwaarde van een externe vertrouwenspersoon

In een wereld die voortdurend in beweging lijkt te zijn en waar de druk om te presteren voortdurend aanwezig is, kan het behouden van evenwicht een uitd...

Lees verder

Nieuws

01 maart 2024

Advies OCTAS vereenvoudiging arbeidsongeschiktheidsstelsel

Het huidige arbeidsongeschiktheidsstelsel wordt door velen als complex ervaren, waardoor het voor veel mensen moeilijk is om ermee om te gaan. Vo...

Lees verder

Nieuws

01 februari 2024

Opleiding tot bedrijfsarts

Opleiding tot bedrijfsarts - Een blik op de voordelen van deze uitdagende carrière. Het pad naar een carrière als bedrijfsarts is een reis die niet alle...

Lees verder